1

دستورالعمل خوراظهاری

اداره کل امور مالیاتی استان
اداره کل امور مالیاتی

پیرو دستورالعمل توافق و تفاهم خوداظهاری در اجرای تبصره 5 ماده 100 و ماده 158 ق.م.م به شماره 6546 / 545 / 232 مورخ 26 / 2 / 85 معاونت عملیاتی برای مالیات عملکرد سال 1384 صاحبان محترم مشاغل موضوع بندهای الف ب و ج ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم مقرر می دارد در مواردیکه بنا به دلایلی انجام توافق یا تفاهم خوداظهاری با مجامع امور صنفی و یا اتحادیه ها و تشکلهای حرفه ای میسر نشده است مودیان مربوط می توانند در صورت رعایت شرایط مقرر در الگوی توافقات و تفاهمات ابلاغی توسط معاونت عملیاتی مشمول خوداظهاری موضوع ماده 158 ق.م.م قرار گیرند.

علی اکبرعرب مازار

شماره: 6544 / 545 / 232
تاریخ: 26 / 02 / 1385
پیوست:

به پیوست الگوی توافق و تفاهم خوداظهاری موضوع تبصره 5 ماده 100 و ماده 158 قانون مالیاتهای مستقیم برای عملکرد سال 1384 صاحبان مشاغل موضوع بندهای 3 ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم ارسال می گردد. مقتضی است مدیران کل محترم امور مالیاتی با رعایت شرایط مقرر و همچنین موارد مطرح شده در گردهمایی مدیران کل امور مالیاتی (مورخ 16 و 17 اردیبهشت ماه سال جاری) نسبت به انجام توافق و تفاهم با اتحادیه ها و مجامع امور صنفی اقدام لازم بعمل آورند.

محمود شکری
معاون عملیاتی

الگوي توافق و تفاهم خوداظهاري موضوع  تبصره 5 ماده 100 و ماده 158 قانون ماليات هاي مستقيم براي عملکرد سال 1384 مشاغل موضوع بندهاي (الف)،(ب) و (ج)

ماده 95 قانون ماليات هاي مستقيم
در اجراي ماده 158 و همچنين اختيارات حاصل از تبصره 5 ماده 100  قانون ماليات هاي مستقيم و پيرو دستورالعمل شماره 44/19/8/232/ م مورخ 4/2/1385 در خصوص انجام توافق با اتحاديه ها براي تعيين درآمد مشمول ماليات عملکرد سال 1384 صاحبان مشاغل بند (ج) موضوع ماده 95ق.م.م و به منظور توسعه و ترويج فرهنگ ماليات و جلب مشارکت اعتماد هر چه بيشتر صاحبان محترم مشاغل و تعامل با تشکلهاي صنفي،لازم است ادارات کل امور مالياتي با رعايت موارد ذيل نسبت به انجام توافق و تفاهم براي عملکرد سال 1384 صاحبان مشاغل موضوع بند هاي (الف)،(ب) و (ج) ماده 95 ق.م.م حسب مورد اقدام نمايند.

الف: مشمولان بند ج قانون 95 ق.م.م (در اجرای تبصره 5 ماده 100 ق.م.م)

1_ شرایط مقرر در دستورالعمل صدر الاشاره از قبیل حد اکثر زمان انجام توافق،نحوه قطعیت پرونده و تعیین مبنای افزایش برای پرونده هایی که مالیات عملکرد سال 83 آنها قطعی یا رسیدگی نشده و یا برای مدتی از سال محاسبه شده است،رعایت گردد.

2_ تسلیم اظهارنامه مالیاتی از سوی اعضای اتحادیه ها در موعد مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم برای توافق الزامی است.

3_ مؤدیانی که مالیات ابرازی آنها طبق اظهارنامه عملکرد 1384 حداقل به میزان در صدهای مورد توافق و تفاهم با اتحادیه ها نسبت به مالیات قطعی شده عملکرد سال 1383 آنان با رعایت شرایط مقرر در بند (7) دستورالعمل صدرالاشاره افزایش داشته باشند مشمول توافق قرار می گیرند.

4_ اظهارنامه مؤدیانی که مطابق شرایط مورد توافق تسلیم شده باشند مورد قبول سازمان امور مالیاتی بوده و قطعی تلقی می گردند.

5_ مدیران کل امور مالیاتی استان ها و تهران می توانند مالیات حداکثر سه در صد از اعضاء مشمول توافق و تفاهم هر اتحادیه را که در عملکرد سال 1384 نسبت به عملکرد سال 1383 با توجه به شرایط خاص و با ارائه و اسناد مدارک مثبته،از درآمد کمتری برخوردار بوده اند را با رعایت تبصره‌های ذیل از میزان توافق سال جاری تعیین نمایند.

تبصره 1: برخورداری از تسهیلات موضوع مفاد بند (5) منوط به درخواست کتبی مؤدی و ارائه اسناد مدارک به اتحادیه صنف مربوط می باشد.

تبصره 2: اتحادیه صنف مربوط مکلف است در صورت تائید حداکثر تا تاریخ 31 / 5 / 85 فهرست مؤدیان فوق الذکر را به انضمام ارائه شده به اداره کل امور مالیاتهای مربوط تسلیم نمایند.

تبصره 3: در شهر تهران هر اتحادیه می بایستی به نسبت تعداد اظهارنامه های تسلیمی مشمول توافق و تفاهم در هر اداره کل امور مالیاتی به صورت مجزاء اقدام به معرفی مشمولین موضوع بند 5 نمایند. (که مجموعاً از سه درصد اظهارنامه های تسلیمی مشمولی توافق و تفاهم بیشتر نخواهد شد)

6_ چنانچه با توجه به شرایط اقلیمی و اقتصادی اجرای موارد یاد شده مقدور نباشد، مدیران کل امور مالیاتی می توانند مراتب را کتباً با مستندات و پیشنهادات لازم به دفتر اینجانب اعلام نمایندتا تصمیم مقتضی اتخاذ گردد.

7_ هر گاه اسناد و مدارک مثبته ای تحصیل گردد که حاکی از اختلاف مالیات به میزان بیش از 15 % مالیات مورد توافق باشد پرونده مالیاتی مؤدی مورد نظر خارج از روابط این توافق و تفاهم رسیدگی و نسبت به مطالبه مالیات متعلق با رعایت مهلت مقرر قانون اقدام خواهد شد.
(مشروط بر اینکه اختلاف مالیاتی متعلقه نسبت به مالیات توافق کمتر از 200 000 ریال نباشد)

8_ اداره کل امور مالیاتی مکلفند تمام مساعی خود را جهت شناسائی درآمد واقعی مؤدیان برحسب اسناد و مدارک مثبته بکار گیرند.
ب: مشمولان بند الف و ب ماده 95 ق.م.م (در اجرای ماده 158 ق.م.م)

1_ شرایط مندرج در بندهای 1،3 ،6،7 ، 2 و 8 قسمت الف این دستورالعمل برای صاحبان مشاغل بندهای 2 ماده 95 ق.م.م در تفاهم منظور گردد.

2_ مؤدیان ردیفهای (1) الی (4)،(6)،(7) و (12) موضوع بند الف ماده 96 ق.م.م مشمول طرح تفاهم و خود اظهاری نخواهند بود و پرونده آنها مورد رسیدگی قرار گیرد.

3_ تعداد و چگونگی انتخاب نمونه اظهارنامه ها برای رسیدگی،بر اساس شاخص هائی خواهد بود که متعافباًپس از اتمام موعد مقرر تسلیم اظهارنامه،حداکثر تا آخر مرداد ماه توسط سازمان امور مالیاتی کشور اعلام خواهد شد.

4_ اظهارنامه هایی که حائز شرایط مندرج در این الگو توافق و تفاهم بوده و بعنوان نمونه جهت رسیدگی انتخاب نشده اند قطعی تلقی می گردد.
ج: سایر توضیحات

1_ مؤدیان موضوع بند (ج) ماده 95 ق.م.م که اتحادیه های آنها در اجرای تبصره 5 ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم با ادارات امور مالیاتی توافق ننموده اند و یا فاقد اتحادیه می باشند،در صورت رعایت شرایط مقرر در بند (ب) این دستورالعمل مشمول خوداظهاری و تفاهم خواهند بود.

2_ مؤدیانی که اظهارنامه آنها در اجرای بند (5) قسمت (ب) این دستورالعمل بعنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیات مشخصه قطعی (قبل از کسر معافی

ت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از 15 درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده 194 ق.م.م خواهند بود.

3_ مدیران کل امور مالیاتی مکلفند تمامی مساعی خود در جهت جلب مشارکت اتحادیه ها و مجامع و مؤدیان بکار گیرند و راهنمائی های لازم جهت تکمیل فرمهای اظهارنامه مالیاتی را بعمل آورند.

4_ مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند تا پرونده مالیاتی مؤدیانی که از تسلیم اظهارنامه خودداری و یا در طرح توافق و تفاهم قرار نگرفته اند حداکثر تا تاریخ 30 / 8 / 1385 رسیدگی و به مرحله قطعیت برسد.

5_ ادارات کل امور مالیاتی مکلفند توافقات و تفاهمات انجام شده را جهت موافقت نهائی به دفتر اینجانب ارسال نمایند.

محمود شکری
معاون عملیاتی