1

فرآیند صدور گواهی موضوع تبصره (۱) ماده (۱۸۶) ق.م.م

بخشنامه

با توجه به اطلاعات واصله در خصوص نحوه عملکرد ادارات امور مالیاتی در صدور گواهی موضوع تبصره (1) ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم و برخی ابهامات مطرح شده در رابطه با نحوه برخورد با موارد نقص در استعلام دریافتی از بانکها/مؤسسات اعتباری، به منظور شفاف سازی فعالیت های اقتصادی مؤدیان، جلوگیری از تضییع حقوق دولت در وصول مالیات و نیز تکریم مؤدیان محترم مالیاتی، ادارات امور مالیاتی سراسر کشور مکلفند در فرآیند صدور گواهی فوق الذکر موارد ذیل را به طور کامل مورد توجه قرار داده و رعایت نمایند:

1_ هر گونه استعلام بانک ها/مؤسسات اعتباری در خصوص تبصره موصوف، حتی اگر مربوط به استفاده از تسهیلات بانکی به منظور خرید یا احداث مسکن شخصی و فعالیت های کشاورزی اشخاص حقیقی باشد نیز از مؤدی دریافت، ثبت و پاسخ آن طبق مقررات برای بانک/ مؤسسه اعتباری مربوطه ارسال شود.

2_ بر اساس تبصره (1) ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم، صدور گواهی موصوف،منوط به وصول نسخه ای از صورت های مالی ارائه شده به بانک یا مؤسسات اعتباری و پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی قطعی شده از سوی مؤدی است. لذا عدم تسلیم اظهارنامه توسط مؤدی،وجود مغایرت میان صورتهای مالی ارائه شده به بانکها و اظهارنامه مؤدی و یا عدم ارایه پیش فاکتور مرتبط با تسهیلات به اداره امور مالیاتی ذیربط،مانع از صدور گواهی فوق نمی باشد.

3_ در اجرای بند (ب) ماده 3ضوابط اجرایی تبصره مذکور، چنانچه استعلام دریافتی از بانک ها/ مؤسسات اعتباری منضم به صورت های مالی نباشد و یا به علت بدهی مالیاتی قطعی مؤدی، صدور گواهی برای وی ممکن نباشد،ادارات امور مالیاتی می بایست مطابق بخشنامه شماره 21018 / 200 مورخ 25 / 10 / 1391 حداکثر ظرف 3 روز از تاریخ دریافت استعلام،مراتب عدم صدور گواهی را در چارچوب فرم اعلام بدهی مالیاتی (به شناسه 3170) به بانک/مؤسسه اعتباری ذیربط اعلام نمایند.

4_ در صورت درج ناقص اطلاعات هویتی مؤدی در نامه استعلام، ضروری است اداره امور مالیاتی مراتب عدم صدور گواهی و دلایل آن را به صورت مکتوب، حداکثر ظرف 3 روز از تاریخ دریافت استعلام به بانک/مؤسسه اعتباری ذیربط اعلام نمایند.

5_ در صورت خودداری بانک ها یا مؤسسات اعبتاری از اعلام رقم تسهیلات/ تعهدات، مقتضی است به روال جاری قانون ی، بدهی مالیاتی قطعی شده مؤدی وصول و گواهی مربوط، صادر گردد و یا در صورت وجود منع قانون ی برای صدور گواهی، مطابق بندهای 3 و 4 فوق الذکر عمل شود. در اینگونه موارد اداره امور مالیاتی صادر کننده گواهی و اداره کل امور مالیاتی رسیدگی کننده به پرونده مالیاتی بانک/مؤسسه اعتباری می بایست به ترتیب ذیل عمل نمایند:
اداره امور مالیاتی صادر کننده گواهی ظرف مدت یک ماه از صدور گواهیبا هماهنگی اداره کل ذیربط بانک/ مؤسسه اعتباری متخلف را با ذکر مورد به اداره کل امور مالیاتی رسیدگی کننده به پرونده مالیاتی آن بانک/ مؤسسه اعتباری معرفی نماید.
اداره امور مالیاتی رسیدگی کننده به پرونده مالیاتی بانک/ مؤسسه اعتباری باید:

الف) با مراجعه به دفاتر قانون ی بانک/ مؤسسه اعتباری مبلغ تسهیلات اعطایی را مشخص و در اجرای ماده 169 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم،جریمه ای معادل یک درصد (1 %) مبلغ تسهیلات را مطالبه نماید.

ب) مراتب را جهت رسیدگی به دادستانی انتظامی مالیاتی گزارش نماید.
پ) بانک ها/ مؤسسات اعبتاری موصوف با توجه به عدم انجام تکالیف مقرر قانون ی، مشمول دریافت تسهیلات مالیاتی (اعم از بخشودگی جرائم و تقسیط بدهی مالیاتی) نمی باشند. لذا در صورت عدم پرداخت ظرف مهلت قانون ی مقرر،هر گونه بدهی مالیاتی قطعی مؤدی و جرائم متعلقه می بایست از طریق عملیات اجرایی، در کوتاه ترین زمان قانون ی، وصول گردد.
مسئولیت حسن اجرای این بخشنامه بر عهده رؤسای امور مالیاتی، معاونین و مدیران کل محترم امور مالیاتی خواهد بود.

علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور

شماره: 21018 / 200
تاریخ: 25 / 10 / 1391
پیوست: دارد

بخشنامه

به قرار اطلاع در پاسخ به استعلام بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری موضوع تبصره یک ماده 186 قانون مالیاتهای مستقیم، در موارد وجود بدهی، برخی ادارات امور مالیاتی پاسخ لازم را ارسال نکرده و موضوع را منوط به تسویه بدهی و صدور گواهی می نمایند. از طرفی براساس ضوابط اجرایی اصلاحی تبصره مذکور، چنانچه ظرف مدت 15 روز ارسال نشود بانک یا مؤسسه مالی و اعتباری استعلام کننده مجاز به اعطای وام خواهد شد. بنابراین مجدداً تأکید می نماید در صورت وجود بدهی یا هرگونه محدودیت در صدور گواهی، حداکثر ظرف 3 روز از تاریخ دریافت استعلام، مراتب عدم اعطای وام مستقیماً به استعلام کننده، به صورت مکتوب اعلام شود. با توجه به توضیحات فوق و به منظور یکسان سازی رویه اعلام مراتب وجود بدهی مالیاتی به بانکها و سایر مؤسسات اعتباری، در اجرای قسمت اخیر بند (ب) ماده 3 ضوابط اجرایی یاد شده به پیوست فرم اعلام بدهی مالیاتی (به شناسه 3170) برای بهره برداری لازم ابلاغ می گردد.

مقتضی است ادارات امور مالیاتی در صورت عدم صدور گواهی موضوع قانون موصوف، مراتب وجود بدهی و منع اعطاء تسهلات و ایجاد تعهدات را در قالب فرم مذکور به بانک/مؤسسه اعتباری ذیربط اعلام نمایند.
مسئولیت حسن اجرای این بخشنامه بر عهده مدیران کل محترم امور مالیاتی خواهد بود.

علی عسکری
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور