Facebook E-mail
جستجو در ماده
جستجو در مقررات
انتقال
بعدی قبلی
formats

ماده ۱۷

ماده 17 [1] اموال و دارایی‌هایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی انتقال می‌یابد، به شرح زیر مشمول مالیات است:
۱ـ نسبت به سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به‌استثنای موارد مندرج در بند(۲) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم‌الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد(۳%).
۲ـ نسبت به سهام و سهم‌الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (1.5) برابر نرخهای مذکور در تبصره(۱) ماده(۱۴۳) و ماده(۱۴۳مکرر) این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
۳ـ نسبت به حق‌الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده‌درصد(۱۰%) ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث.
۴ـ نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دودرصد(۲%) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
۵ ـ نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک‌ونیم (1.5) برابر نرخهای مذکور در ماده(۵۹) این قانون به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.
۶ـ نسبت به اموال و دارایی‌های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی‌ها پرداخت شده است به نرخ ده‌درصد(۱۰% ) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث.
تبصره۱:
محاسبه و اخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم‌الاجراء شدن این قانون (1395/1/1) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.
تبصره۲:
نرخهای مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخهای مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.
تبصره۳:
درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.
تبصره۴:
در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (۲)، (۴) و (۵) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقررات فصول مربوط خواهند بود.
تبصره۵:
حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانکها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.
image_pdf
    [1] . به موجب بند 2 ماده واحده قانون اصلاح موادی از قانون مالیات‌های مستقیم، مصوب 1394/4/31، متن این ماده جایگزین شده است.
مرتب سازی بر اساس :   تاریخ    تعداد مشاهده     تعداد کامنت

۸ پرسش و پاسخ

  1. مینو

    سلام
    من جایی خوندم که گفتن بدهی های متوفی به ترتیب ماده ۱۷ از دارایی ها کم میشود. میشه با مثال توضیح بدید؟ و اینکه چرا ترتیب کم شدن مهمه؟

    • هما جمال اف

      ترتیب مهم است چون هر دارایی مالیات و نرخ جداگانه‌ای دارد. اگر بدهی از آن دارایی که نرخ بیشتری دارد کسر شود حق دولت ضایع می‌گردد. لذا به همان ترتیب کسر می‌شود.

  2. علیرضا

    با سلام یه پرونده ارث هست مربوط به قانون جدید. تاریخ فوت اردیبهشت نود و هفت. مرحوم یه حساب بانکی داشته توی موسسه ثامن الحجج. این حساب بعد از ادغام بانک مذکور با بانک انصار چند روز بعد از فوت به یه شماره حساب بانک انصار انتقال داده شده. برای محاسبه با توجه به اینکه موسسات غیر مجاز ده درصد و بانکها سه درصد ضریب میخوره . لطفاً راهنمای ی بفرمایید برای رسیدگی توی این تاریخ کدوم صحیح هست؟

    • مدیر دوم

      ۱- موسسه تعاونی اعتبار ثامن الائمه در بانک انصار ادغام شده و موسسه ثامن الحجج فعلاً فعالیت ندارد.
      ۲- با توجه به اینکه موسسه ثامن فاقد مجوز از طرف بانک مرکزی بوده، قطعاً سپرده مشمول نرخ ۱۰ درصد می باشد.
      ۳- در هر حال در تاریخ رسیدگی به دلیل ادغام موسسه ثامن و بانک انصار و انتقال حسابهای بانکی، امکان دارد حسب نظر اداره مالیاتی مشمول نرخ ۳ درصد قرار داده شود.

  3. جلال

    مثال عددی بزنید ممنون میشم

    • مدیر دوم

      ۱- مجموع سپرده های نزد بانک همراه با سود سهام به نرخ ۳ درصد (معادل نقدی) ´A× %۳= A
      ۲-ارزش دفتری سهام خارج از بورس ´B×(%۴ × ۱/۵)= B
      ۳-ارزش روز سهام پذیرفته شده در بورس ´C×(%۰٫۵ × ۱/۵)= C
      ۴-ارزش معاملاتی املاک در تاریخ ثبت انتقال ´D×(%۵ × ۱/۵)= D
      ۵-ارزش روز حق واگذاری محل در تاریخ ثبت انتقال ´E×(%۲ × ۱/۵)= E
      ۶-ارزش روز حق الامتیاز و حقوق مالی و سایر اموال ´F×%۱۰= F
      ۷-بهای اعلامی برای وسایل نقلیه توسط سازمان امور مالیاتی ´G×%۲= G

  4. علی تناکی زاده

    با سلام در رابطه به بند ۵ ماده ۱۷ (نسبت به املاک و حق واگذاری ) روش صحیح محاسبه مالیات بر ارث را شرح دهید با تشکر

    • مدیر دوم

      مالیات بر ارث بسته به این که در کدام طبقه باشند نرخ مالیات آن فرق می کند اما نرخ املاک در حالت فروش ۵ درصد ارزش معاملاتی می باشد در حالتی که یک فرد فوت نماید و وراث آن از نوع طبقه اول باشند یک و نیم برابر آن را باید مالیات بدهند یعنی به جای ۵ درصد باید ۷٫۵ درصد مالیات پرداخت نمایند و بر خلاف قانون قبلی به تعداد ورراث و غیره ارتباطی ندارد و حق واگذاری نیز در حالت عادی ۲ درصد ارزش بازار می باشد اما برای وراث ۳٫۵ درصد می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *