Facebook E-mail
جستجو در ماده
جستجو در مقررات
انتقال
بعدی قبلی
formats

نحوه انتخاب پرونده های نمونه برای رسیدگی در اجرای دستورالعمل های خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۲ صاحبان مشاغل

دستورالعمل
پیرو دستورالعمل­هایشماره 506/93/200 مورخ 1393/3/19 و شماره 515/93/200 مورخ 1393/4/11 راجع به خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال 1392 صاحبان مشاغل موضوع بندهای (الف) ، (ب) و(ج) ماده 95 اصلاحی مصوب 1380/11/27 قانون مالیات­های مستقیم مقتضی است پس از احصاء اظهارنامه های مالیاتی مشمول خوداظهاری با توجه به شرایط مذکور در دستورالعمل های صدرالاشاره با به کارگیری نرم­افزار طراحی و ابلاغ شده از طرف مرکز فن آوری اطلاعات و ارتباطات، برای انتخاب پرونده­های نمونه جهت رسیدگی در اجرای بند(6)دستورالعمل صدرالاشاره به شرح زیر اقدام شود:
الف-فرایند تعیین پرونده های نمونه برای رسیدگی :
1- انتخاب مودیان نمونه برای رسیدگی از بین اظهارنامه­های تسلیمی درچارچوب خوداظهاری، در تهران به تفکیک ادارات کل امور مالیاتی و در استان­ها به تفکیک ادارات امور مالیاتی هریک از شهرها یا شهرستان­ها یا بخش های ذیربط صورت گیرد.
2- پس از تعیین پرونده­های مشمول خود اظهاری نمونه­های انتخابی جهت رسیدگی، با رعایت سقف میزان نمونه با مسئولیت مدیرکل امور مالیاتی ذیربط تعیین گردد.
3- انتخاب پرونده­های نمونه با رعایت توصیه­های زیر صورت گیرد:
3-1- مودیانی که پرونده مالیاتی آنها در دو سال گذشته به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار نگرفته باشد .
3-2- مودیانی که از نظر اداره امور مالیاتی در عملکرد سال 1392 دارای تغییرات عمده در فعالیت ، فضای شغلی و سرمایه در گردش بوده اند .
3-3-مودیانی که با بررسی­های به عمل آمده به نظر اداره امور مالیاتی، درآمد مشمول مالیات و یا مالیات ابرازی آنها، باحجم فعالیت اقتصادی واقعی آنها متناسب نمی ­باشد.
3-4- مودیانی که فعالیت آن ها در سیستم های اطلاعات معاملات ثبت و یا اطلاعیه و صورتحسابی از فعالیت های یاد شده و یا انجام معاملات برای آن­ها به ادارات امور مالیاتی واصل گردیده که با اطلاعات اظهارنامه تسلیمی مودی مطابقت ندارد.
3-5- با توجه به میزان اهمیت پرونده های مالیاتی انتخاب شده جهت رسیدگی، میزان نمونه انتخابی ازمیان مشمولین دستورالعمل­های خوداظهاری، حتی المقدور مودیان بزرگ و با اهمیت تر انتخاب شوند.
4- در مشارکت­های مدنی ، چنانچه پرونده مالیاتی یکی از شرکاء به دلیل عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی یا انتخاب به عنوان پرونده نمونه مورد رسیدگی قرارمی­گیرد، الزاماً اظهارنامه سایر شرکای پرونده نیز به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرارگیرد.
5- پس از نهایی شدن پرونده های نمونه برای رسیدگی، مراتب در فرم انتخاب نمونه سامانه مالیات مشاغل ثبت شود.
5- مدیران کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند که پرونده های انتخاب شده، به صورت گروهی مورد رسیدگی قرارگیرند.
7- درخصوص اظهارنامه هایی که حائز شرایط خوداظهاری بوده و به عنوان نمونه برای رسیدگی انتخاب نشده اند، برگ مالیات قطعی حداکثر تا پایان آذر ماه سال 1393 صادر و به مودیان موردنظر ابلاغ گردد.
8- درخصوص مودیان موضوع تبصره بند (6) دستورالعمل شماره 506/93/200 مورخ 1393/3/19 عدم پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی سنوات قبل، مانع برخورداری از خوداظهاری عملکرد سال1392 نخواهدبود.
9- این دستورالعمل صرفاً در ارتباط با انتخاب پرونده های نمونه در اجرای دستورالعمل های خود اظهاری صاحبان مشاغل صنفی بوده و برای مشمولین سایر دستورالعمل های خوداظهاری از جمله اعضای سازمان نظام مهندسی و ساختمان ، نظام پزشکی و…. ، نمی باشد. لذا ادارات کل امور مالیاتی ضمن رعایت شرایط مذکور در بندهای فوق، نسبت به انتخاب پرونده های نمونه با رعایت دستورالعمل های مورد نظر حسب مورد اقدام نمایند.
علی عسکری
شماره:506/93/200
تاریخ:1393/3/19
پیوست:

دستورالعمل
بنا به اختیار حاصل از ماده 158 قانون مالیاتهای مستقیم و با عنایت به آگهی منتشره در نیمه اول سال 1392 و در جهت اجرای مطلوبتر عدالت مالیاتی،استفاده بهینه از منابع و توسعه و ترویج فرهنگ خوداظهاری، سـازمان امور مالیاتی کشور طرح خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مـالیات عملکرد سال1392صاحبان مشاغـل موضوع بنـدهای الف، ب و ج مــاده 95 ق.م.م را بـه مـرحـلـه اجــراء درآورده اســـت.بنــابرایـن اظـهارنـامه های تسلیمی هریک از مودیان که با رعایت مقررات و شرایط زیر تسلیم گردد مشمول طرح خوداظهاری خواهد بود.
شرایط خوداظهاری:
1- ارائه اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال 1392 به صورت الکترونیکی از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مؤدیان مالیاتی به نشانیwww.Tax.gov.ir، بخش اظهارنامه الکترونیکی در موعد مقرر قانونی. ضمناً ضرورتی به تسلیم پرینت اظهارنامه به صورت کاغذی به ادارات امور مالیاتی نخواهد بود و کد رهگیری دریافتی از سامانه در تاریخ ارسال،به عنوان رسید تسلیم اظهارنامه می باشد.
2- اظهارنامه مالیاتی شامل«ترازنامه و حساب سود و زیان»،«حساب درآمد و هزینه»و«خلاصه وضعیت درآمد و هزینه»حسب مورد برای هر یک از مؤدیان مزبور به طور کامل تکمیل شده باشد.
3-در موارد تقسیط مالیات ابرازی،پرداخت حداقل چهل درصد(40%)مالیات به صورت نقد به همراه اظهارنامه و مابقی در 6 قسط مساوی ماهانه تا پایان دی ماه 1393 تقسیط و پرداخت گردد. ضمناً مؤدیان محترم مالیاتی می توانند برای پرداخت نقدی، بدون مراجعه حضوری به واحدهای مالیاتی و بانک، از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مؤدیان مالیاتی به نشانی www.Tax.gov.ir، بخش پرداخت الکترونیکی مالیات اقدام نمایند.
4- مؤدیان محترم مالیاتی برای تقسیط باقیمانده مالیات ابرازی حداکثر تا پایان مردادماه به ادارات امور مالیاتی مربوطه مراجعه نمایند. عدم پرداخت اقساط در سررسید مقرر مانع از صدور برگ مالیات قطعی برای مؤدیانی که در چارچوب خوداظهاری، اظهارنامه تسلیم نموده اند،نخواهند بود و در صورت عدم پرداخت اقساط تا پایان زمان مقرر، از تاریخ سررسید(تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی)مشمول جریمه مقرر در ماده 190 ق.م.م خواهد بود.
5- مؤدیان موضوع بندهای الف و ب موضوع ماده 95 ق.م.م که پرونده آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرد و همچنین سایر مؤدیانی که اظهارنامه آنها خارج از چارچوب این دستورالعمل تسلیم شده است چنانچه دفتر روزنامه و کل و یا درآمد و هزینه حسب مورد برای عملکرد سال 1392 ثبت و تحریر ننموده باشند جرایم مربوط، قابل بخشودگی نخواهد بود.
6- اظهارنامه هایی که مالیات ابرازی عملکرد سال 1392 آنها نسبت به مالیات قطعی عملکرد سال 1391 از حداقل به شرح جدول زیر کمتر نباشد با رعایت بندهای 1 الی 3 فوق مشمول خوداظهاری خواهد بود.

میزان مالیات عملکرد
1391
حداقل رشد مالیات
سال 1392
درصد نمونه گیری برای رسیدگی
تا مبلغ 000/000/10 ریال
4%
4%
از مبلغ 001/000/10 تا مبلغ 000/000/30 ریال
9%
5%
از مبلغ 001/000/30 ریال و بالاتر
14%
8%

 

تبصره:مؤدیانیکه پرونده عملکرد سال 1391آنها تا تاریخ تسلیم اظهارنامه (حداکثر 1393/4/31)به قطعیت نرسیده باشد، پیش پرداخت موضوع بند 3 فوق حداقل به میزان سی درصد (30%)مالیات تشخیصی سال 1391بوده و مـانده بـدهی مالیات ابرازی سال 1392حداکثر تا پایان دی ماه سال جاری تقسیط خواهد شد.لازم است مؤدی و اداره امور مالیاتی مربوطه به گونه ای برنامه ریزی نمایند که مالیات مذکور حداکثر تا پایان شهریورماه سال جاری به قطعیت رسیده و به همراه بدهی مالیاتی قطعی شده سنوات گذشته،تا پایان سال 1393 پرداخت یا ترتیب پرداخت داده شود.
بدیهی است در صورت عدم مراجعه هر یک از مؤدیان برای قطعیت مالیات عملکرد 91 تا پایان شهریور ماه سال جاری،مالیات تشخیصی سال 1391 ملاک عمل برای پذیرش شرایط خوداظهاری سال 1392خواهد بود.
مؤدیان مالیاتی نمونه برای رسیدگی،طبق جدول فوق و با در نظر گرفتن میزان مالیات ابرازی، سوابق مالیاتی و نوع فعالیت،توسط اداره کل امور مالیاتی به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی خواهند شد،مشروط بر اینکه در دو سال اخیر به عنوان نمونه انتخاب و رسیدگی نشده باشند.
اتحادیه هایی که تمایل داشته باشند فهرست اعضاء خارج از طرح خوداظهاری و نمونه انتخابی برای رسیدگی خود را دریافت نمایند، سازمان امور مالیاتی مؤدیان مالیاتی فهرست مذکور را بر اساس فایل ارسالی اتحادیه مربوط که شامل نام،نام خانوادگی،شماره ملی،کدپستی و نشانی خواهد بود را به اتحادیه مذکور اعلام خواهد نمود.
سایر شرایط:
7- با عنایت به آگی منتشره در روزنامه های کثیرالانتشار در نیمه اول سال 1392،مؤدیانیکه ظرف 5 سال متوالی(عملکرد سال های 87 تا 1391) مالیات آنها بر اساس خوداظهاری یا توافق قطعی شده است، مالیات آنها برای عملکرد سال 1392 مشمول خوداظهاری موضوع این دستورالعمل نبوده و از طریق رسیدگی تعیین خواهد شد.
8- مؤدیان ردیفهای 1 الی 7 و 12 موضوع بند الف ماده 96 قانون مالیاتهای مستقیم مشمول خوداظهاری نبوده و پرونده آنها کلاً توسط اداره امور مالیاتی مورد رسیدگی قرار می گیرد.
9- مؤدیانی که اظهارنامه آنها به عنوان نمونه انتخاب و مورد رسیدگی قرار می گیرند در صورتیکه درآمد مشمول مالیاتی مشخصه قطعی(قبل از کسر معافیت) با رقم اظهار شده از طرف مؤدی بیش از 15 درصد اختلاف داشته باشد مشمول حکم ماده 194 ق.م.م خواهند بود.
10- در اجرای مقررات ماده 277 قانون مالیاتهای مستقیم،چنانچه پس از قبولی اظهارنامه و صدور برگ مالیات قطعی طبق اسناد و مدارک بدست آمده ثابت شود مؤدی فعالیتهای داشته که درآمد آن را کتمان نموده است در این صورت مالیات مابه التفاوت برابر مقررات مطالبه و وصول خواهد شد.
11- مبنای تشخیص عمده فروشی از خرده فروشی مؤدیان، پروانه کسب صادره یا فهرست عمده فروشان که تا پایان سال 1391 از سوی اتحادیه ذیربط به اداره امور مالیاتی تسلیم شده باشد، خواهدبود.در مورد آن دسته از مؤدیانیکه فاقد اتحادیه می باشند و یا وضعیت کسبی اعضاء اتحادیه از حیث عمده یا خرده فروشی در پروانه کسب صادره مشخص و تصریح نشده و یا فهرست مورد اشاره تا پایان سال 1391 تسلیم نشده باشد، ملاک سوابق پرونده مالیاتی و فعالیت مؤدی می باشد.

علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور

شماره:515/93/200
تاریخ:1393/4/11
پیوست:

دستورالعمل

پیرو دستورالعمل شماره 506/93/200 مورخ 1393/3/19 موضوع خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال 1392 صاحبان مشاغل موضوع ماد 95 قانون مالیاتهای مستقیم(اصلاحی 1380/11/27) در اجرای مقررات ماده 158 قانون مذکور، مقرر می گردد:
1- مؤدیانی که در عملکرد سال 1391 تمام سال را فعالیت داشته و مشمول مالیات نگردیده اند، در صورتی که درآمد مشمول مالیات خود را با میزان حداقل سی درصد(30%) افزایش نسبت به درآمد مشمول مالیات سال گذشته اظهار نمایند، با رعایت سایر شرایط مشمول خوداظهاری خواهند بود. نمونه انتخابی برای رسیدگی از بین این اظهارنامه ها به میزان چهار درصد(4%) خواهد بود.
2- با توجه به اینکه مبنای خوداظهاری عملکرد سال 1392،مالیات عملکرد سال 1391 می باشد، لذا مؤدیانی که سال 1392 اولین سال فعالیت آن ها بوده و یا نسبت به سال قبل تغییر شغل داشته اند، مشمول خوداظهاری نمی باشند.
3- هر گاه درآمد مشمول مالیات یا مالیات عملکرد سال 1391 صاحبان مشاغل با توجه به فعالیت مؤدی برای بخشی از سال مذکور بوده باشد، در این صورت می بایست درآمد مشمول مالیات برای یک سال تمام محاسبه و پس از تعیین مالیات متعلق،درآمد مشمول مالیات(برای پرونده های معاف) و مالیات مذکور(برای سایر پرونده ها) مبنای رشد مورد نظر قرار گیرد.
4- در مشارکت مدنی، مؤدیانی که نسبت مالکیت آن ها نسبت به سال 1391 تغییر داشته است، ابتدا می بایست مالیات یا درآمد مشمول مالیات عملکرد سال مذکور با احتساب تغییر مالکیت محاسبه و سپس مبنای رشد مورد نظر قرار گیرد.
5- مؤدیانی که درآمد مشمول مالیات عملکرد سال 1391 آن ها با اعمال مقررات موضوع مواد 137 و 172 قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه شده است، ابتدا باید درآمد مشمول مالیات و مالیات آنها بدون اعمال مقررات مذکور محاسبه و سپس مبنای خوداظهاری عملکرد سال 1392 قرار گیرد.
6- در اجرای مقررات ماده 121 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه، مؤدیانی که مطابق دستورالعمل های شماره 13007/200 مورخ 1391/6/28 ملزم به استفاده از صندوق مکانیزه فروش(سامانه های فروشگاهی) شده اند در صورتی که با رعایت دستورالعمل 26083/200 مورخ 1391/12/23 و 3137/200 مورخ 1392/2/29 نسبت به نصب سامانه مذکور اقدام ننموده باشند،چنانچه مالیات یا درآمد مشمول مالیات ابرازی سال 1392 آنها حسب مورد با حداقل رشد مورد نظر به شرح دستورالعمل صدرالاشاره و یا بند یک این دستورالعمل به اضافه مالیات متعلق به معافیت استفاده نشده(با توجه به آخرین طبقه احتساب نرخ مالیاتی به درآمد مشمول مالیات) ابراز شده باشد، با رعایت سایر شرایط مشمول خوداظهاری خواهد بود.
7- در اجرای مقررات ماده 121 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه، معادل هزینه های انجام شده بابت خرید، نصب و راه اندازی دستگاه سامانه صندوق فروش(مکانیزه فروش) توسط صاحبان مشاغل مذکور از درآمد مشمول مالیات مؤدیان مزبور(در اولین سال استفاده از سامانه های مذکور) قابل کسر است، بنابراین مؤدیانیکه در سال 1392 نسبت به خرید، نصب و راه اندازی دستگاه سامانه صندوق فروش(مکانیزه فروش) اقدام نموده اند در محاسبه خوداظهاری درآمد مشمول مالیات و مالیات عملکرد سال 1392، هزینه مذکور از درآمد مشمول مالیات آنها قابل کسر خواهد بود، لذا در صورتی که درآمد مشمول مالیات یا مالیات ابرازی اینگونه مؤدیان با رعایت سایر شرایط پس از کسر هزینه های مذکور و یا مالیات متعلق به سهم هزینه های مذکور حسب مورد ابراز شده باشد مشمول خوداظهاری خواهد بود.
8- با توجه به ماده 52 قانون بودجه سال 1392 کل کشور، اشخاصی که مکلف به ثبت نام برای دریافت شماره اقتصادی شده اند، در صورت عدم پیش ثبت نام تا مهلت های مقرر اعلام شده امکان برخورداری از معافیت را نداشته، لذا چنانچه مالیات یا درآمد مشمول مالیات ابرازی سال 1392 آنها حسب مورد با حداقل رشد مورد نظر به شرح دستورالعمل صدرالاشاره و یا بند یک این دستورالعمل به اضافه مالیات متعلق به معافیت استفاده نشده (با توجه به آخرین طبقه احتساب نرخ مالیاتی به درآمد مشمول مالیات) ابراز شده باشد،با رعایت سایر شرایط مشمول خوداظهاری خواهد بود.
9- برای مؤدیانی که پرونده مالیاتی عملکرد سال 1391 آنها تا زمان تسلیم اظهارنامه (حاکثر تا تاریخ 1393/4/31)به قطعیت نرسیده باشد،مهلت مراجعه برای تقسیط باقیمانده مالیات ابرازی، تا 1393/7/30 می باشد.
10-در اجرای بند(6)دستورالعمل صدرالاشاره مبنای اعمال حداقل رشد مورد نظر مالیات قطعی هر یک از مؤدیان می باشد بنابراین در مورد پرونده های مالیاتی که به صورت مشارکت مدنی می باشد نیز مبنای محاسبات مذکور، مالیات قطعی شده هر شریک می باشد.
11- در اجرای تبصره بند 6 دستورالعمل صدرالاشاره برای مؤدیانیکه پرونده آنها تا تاریخ تسلیم اظهارنامه(1393/4/31) قطعی نشده باشد،صرفاً پرداخت مالیات به همراه اظهارنامه مالیاتی 30% مبلغ مالیات تشخیصی عملکرد سال 1391 می باشد و تکمیل اطلاعات اظهارنامه بر اساس خوداظهاری مؤدی الزامی است. در صورتیکه تا تاریخ 1393/6/31 پرونده هر یک از مؤدیان مذکور به قطعیت برسد مبنای محاسبات خوداظهاری مالیات یا درآمد مشمول مالیات قطعی شده حسب مورد خواهد بود، در غیر این صورت (عدم قطعیت تا تاریخ مذکور)مبنای محاسبات خوداظهاری در صورت پذیرش مؤدی(مالیات یا درآمد مشمول مالیات تشخیصی سال 1391خواهد بود. بدیهی است در صورت عدم پذیرش مؤدی پرونده مورد نظر مشوق خوداظهاری نبوده و با رعایت مقررات توسط اداره امور مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
12- دستورالعمل صدرالاشاره و این دستورالعمل صرفاً در خصوص صاحبان مشاغل امور صنفی بوده و سایر مشاغل موضوع ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم مشمول دستورالعمل مذکور نمی باشند.
13- ادارات کل امور مالیاتی ترتیبی اتخاذ نمایند که با استفاده از ظرفیت ماده 238قانون مالیاتهای مستقیم و ماده 34 آیین نامه اجرایی موضوع ماده 219 قانون مذکور،پرونده های مالیاتی برای عملکردهای لغایت 1391 در اسرع وقت به قطعیت رسیده و مالیاتهای مقرر به حیطه وصول درآیند.

علی عسکری
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور

image_pdf

شماره:530/93/200


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه پیوست قوانین نحوه انتخاب پرونده های نمونه برای رسیدگی در اجرای دستورالعمل های خوداظهاری عملکرد سال ۱۳۹۲ صاحبان مشاغل